Zorgverzekeringen 2017 – Hoe DSW de premie bepaalt

Zorgverzekeringen 2017 – Hoe DSW de premie bepaalt

Jaarlijks kort na Prinsjesdag maakt DSW als eerste zorgverzekeraar de premie bekend voor het nieuwe verzekeringsjaar. Hoewel minister Edith Schippers had aangegeven ongeveer een stijging van € 3,50 te verwachten, zat DSW daar met de bekendmaking van de nieuwe zorgpremie fors boven. DSW is trendsetter als het gaat om het bekendmaken van de zorgpremie. De vier grote zorgverzekeraars volgen DSW bijna allemaal in de komende maanden.

 

Wat wordt de nieuwe premie voor 2017?

De premie voor de basisverzekering bedraagt bij DSW in 2017 € 108,- per maand. In 2016 bedroeg de premie nog € 98,75 per maand. Dat is stijging van bijna 10 procent. In 2014 voerde DSW geen premieverhoging door en bleef de basispremie gelijk aan die van 2015. De reserves zijn echter zover geslonken dat het voor DSW onmogelijk is om opnieuw dezelfde premie te hanteren. De verzekeraar heeft een blijvende buffer nodig om eventuele tegenslagen op te kunnen vangen.

 

DSW als trendsetter van de nieuwe zorgpremie

Al elf jaar lang maakt DSW als eerste zorgverzekeraar de premie bekend voor het nieuwe verzekeringsjaar. Bijna altijd volgen de vier grote zorgverzekeraars de trend die DSW neerzet. Uit onderzoek is gebleken dat Achmea, VGZ, CZ en Menzis bijna altijd om en nabij de premie van DSW zitten. Er zijn wel enkele uitzonderingen op te noemen, maar over het algemeen kan worden geconcludeerd dat de vier grote verzekeraars DSW volgen qua zorgpremie.

 

Kritiek op de hoge zorgpremie

Vanuit de oppositie is er veel kritiek op de hoge zorgpremie, vooral omdat de stijging veel groter is dan minister Edith Schippers had voorspeld. Zowel D’66, SP en de ChristenUnie zetten vraagtekens bij de forse premie. Regeringspartij PvdA regeert wat terughoudend en geeft aan dat de zorgtoeslag meestijgt met de premie. De oppositie vindt dat de minister een te rooskleurig beeld heeft geschetst en verwacht van haar dat er actie wordt ondernomen. De minister onderneemt echter geen actie en wacht met een reactie tot alle zorgverzekeraars half november hun premies hebben bekendgemaakt.

Welke zorgverzekering kies je?

De keuze voor een andere zorgverzekering kun je het beste pas maken na half november. Verzekeraars hebben namelijk tot half november de tijd om de nieuwe zorgpremie bekend te maken. Na die periode kun je het beste de verschillende zorgpolissen met elkaar vergelijken. Het is goed om te weten dat het eigen risico voor 2017 gelijk blijft aan 2016, namelijk € 385,-. Kortom, als het eenmaal zover is, investeer dan tijd in het zoeken van een zorgpolis die het beste bij jouw wensen en situatie aansluit.

Geen reactie's

Geef een reactie