Zorgverzekering: waar u op moet op letten bij afsluiten zorgverzekering

De zorgverzekering kent jaarlijks verschillende wijzigingen, soms gaat het eigen risico omhoog, zoals in 2012 is gebeurd en in 2013. Dan weer wordt de basisverzekering ingekrompen. In 2011 verdwenen onder meer de pil, rollator, de tandarts voor 18 en ouder en andere zaken uit de basis verzekering.

Genoeg reden om uw polis jaarlijks goed te analyseren en desnoods over te stappen naar een andere zorgverzekeraar als er ‘te’ veel in uw polis veranderd.

Basisverzekering; keuze voor Natura en Restitutiepolis

De basisverzekering is in principe voor iedereen gelijk, de basisverzekering is het door de overheid vastgestelde minimale pakket aan zorg waar we in Nederland ook verzekeringsplichtig voor zijn. Er zijn echter in de basisverzekeringen toch wel wat keuzes, zo kunt u kiezen voor meer service of meer zelf doen en heeft u de keuze tussen een natura en een restitutiepolis. Bij de de naturapolis betaalt uw zorgverzekeraar de kosten rechtstreeks aan de zorgverlenende instantie, dit scheelt u administratieve sores en u hoeft zelf niets voor te schieten. Bij de naturapolis is uw keuzevrijheid echter beperkt uw zorgverzekeraar heeft dan namelijk contracten met zorgaanbieders waar u heen ‘moet’.
Bij een restitutiepolis heeft u zodoende meer keuzevrijheid; u schiet de nota hier vervolgens voor en deze declareert u bij uw verzekeraar. Bestaat er geen contract tussen verzekeraar en zorgverlener dan betaalt u vaak een deel van de kosten zelf. Restitutiepolissen zijn vaak iets duurder, maar stelt u uw keuze vrijheid erg op prijs dan is dit de beste optie voor u.

 


Wat dekt het basispakket?

 

Aanvullende verzekeringen

Het basispakket dekt lang niet alle zorg. U kunt zich naast de basisverzekering daarom extra verzekeren met aanvullende verzekeringen. Bij de aanvullende verzekeringen kunt u denken aan het verzekeren voor tandheelkundige zorg, bril en/of lenzen, anticonceptie, alternatieve geneeswijzen en bijvoorbeeld duurdere medicijnen. Met een aanvullende verzekering kunt u zo een complete zorgverzekering samenstellen die voldoet aan uw wensen, of die geschikt is voor uw gezondheidssituatie. U moet bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering nadenken over de risico’s die u wilt dragen, verwacht u hoge zorgkosten? En kunt u deze kosten in één keer ophoesten? De meeste verzekeraars dekken over het algemeen een maximumbedrag of een beperkt aantal behandelingen. Het zou voordeliger kunnen zijn zelf geld opzij te zetten; bijvoorbeeld als het gaat om kosten voor anticonceptie, tandarts of een nieuwe bril. Kiest u wel voor een aanvullende zorgverzekering stem deze dan af op uw persoonlijke zorgbehoefte; als jongere kun je vaak veel zorg weglaten, als gezin heeft u veel opties en kunt u samen met uw partner verzekeren.
U kunt een aanvullende verzekering ook bij een andere verzekeraar afsluiten, u kunt zo bijvoorbeeld voor het basispakket bij Zilveren Kruis verzekerd zijn en voor de aanvullende verzekering bij Univé.

 

Schrijf uw kinderen in bij de partner met de beste (beste dekking, meest uitgebreide) verzekering, kinderen zijn namelijk gratis meeverzekerd.

Eigen Risico; verhogen of niet?

Het eigen risico is het deel wat u in ieder geval zelf betaalt bij bijvoorbeeld ziekenhuis opnamen. In 2010 bedroeg het eigen risico nog €165 in 2011 was dit bedrag €170,- in 2012 werd dit verhoogd naar €220,- en in 2014 verhoogd naar €360. De overheid lijkt hier mee te kiezen voor een beleid waar de burger zelf medeverantwoordelijk is voor wat hem overkomt.
Om te bepalen of het voor u handig is om het eigen risico te verhogen en zo een lagere maandelijkse premie tegemoet te zien, kunt u het beste uw zorgkosten in kaart brengen. Verwacht u komend jaar veel zorgkosten? Wat zijn de risico’s die u loopt? In 2012 was het mogelijk uw eigen risico tot €500 euro extra te verhogen, dit scheelt bij sommige verzekeraars wel €300,- per jaar aan premie. Komt u niet in het ziekenhuis terecht, of blijven uw zorgkosten laag dan pakt dit voor u dus voordelig uit. Tevens is het bedrag van €500 extra eigen risico natuurlijk wel een extra stimulans om ‘voorzichtiger’ te doen.

Naar het overzicht van verzekeraars.

Individuele of collectieve verzekering?

Met collectiviteitskorting op uw zorgverzekering bespaart u somt tot wel 10% op de premie van uw basisverzekering. Collectieve zorgverzekeringen zijn af te sluiten via een ledenorganisatie als bijvoorbeeld de ANWB, de FNV maar ook bijvoorbeeld voor makropashouders. Collectieve zorgverzekeringen zijn vaak ook via uw werkgever af te sluiten. Tevens zijn er open collectieven waar iedereen zich bij aan kan sluiten.. Op de site vindt u nog veel meer informatie over collectief verzekeren en kortingen bij de collectieve verzekeringen. Overigens is het niet zo dat collectief verzekeren altijd goedkoper is, verzekeraars als Zekur.nl en TakeCareNow bieden hele lage premie’s aan en hebben geen collectieven.
Zegt u uw lidmaatschap of baan op? Dan vervalt uw collectieve zorgverzekering indien deze via de werkgever of belangenorganisatie is geregeld.

Overstappen van zorgverzekeraar?

Rond het najaar ontvangt u de nieuwe polisvoorwaarden van uw zorgverzekering voor de zorgverzekering Bent u het niet eens met de veranderingen in uw polisvoorwaarden, heeft u een beter alternatief of een goedkopere zorgverzekering gevonden? Zeg dan voor 1 januari uw oude zorgverzekering op (opzegtermijnen). U kunt zich tot 1 februari met terugwerkende kracht inschrijven bij een nieuwe zorgverzekeraar.

Veel verzekeraars bieden u hulp bij het overstappen van zorgverzekeraar, zo kunt u vragen of zij uw oude zorgverzekering voor u opzeggen; scheelt u weer een hoop irritatie.

Als u hier gebruik van wilt maken dient u zich waarschijnlijk wel op tijd aan te melden bij uw nieuwe zorgverzekeraar.

Gerelateerde artikelen

 

ZorgverzekeraarBasispremie vanafincl. €500 vrijwillig eigen risico
Anderzorg€102,00€78,00
Bewuzt€99,15€84,15
CZ€ 108,90€91,40
CZdirect€ 102,35€82,85
De Friesland Zorgverzekeraar€103,95€81,95
Delta Lloyd€119,50€98,13
Ditzo€102,95€87,95
FBTO€105,50€83,50
HEMA Verzekeringen€108,00€84,00
Interpolis€106,25€86,25
Menzis€103,00€83,00
OHRA€107,95€91,28
ONVZ€118,34€93,34
Zorgdirect€107,83€90,33
UnitedConsumers€104,58€89,58
Univé€100,95€85,95
VGZ€116,20€101,20
Zekur.nl€93,85€78,85
Zilveren Kruis€105,95€85,95
ZieZo (Zilver Kruis)€96,95€74,95

3 Reactie's

Geef een reactie