Zorgverzekering 2017

In 2017 verandert er het een en ander aan de zorgverzekering. De inhoud van de wijzigingen is op Prinsjesdag bekend gemaakt. De belangrijkste verandering is wederom de stijging van de premie. Alle premies voor de zorgverzekering 2017 zijn gestegen. Voor de meeste verzekeraars is de basispremie tussen de acht tot twaalf euro gestegen per maand. De gemiddelde premie voor de basisbeurs komt daardoor dit jaar rond de 1500 euro per jaar uit. Dit is een behoorlijke stijging.

 

Eigen Risico zorgverzekering 2017.

 

Waar het eigen risico rond 2009 nog rond de €155,- lag is dit inmiddels gestegen tot €385, – ten opzichte van 2016 is er dus geen stijging. Toen was het risico al €385,- met name de jaren daarvoor is het eigen risico flink gestegen.

 

Veel Nederlanders hechten erg aan hun vaste zorgverzekering. Ruim 80 % van de verzekerden is de afgelopen twee jaar niet overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Men is tevreden over de service van de huidige verzekeraar en het niveau van de vergoedingen. Ook is men bang voor “gedoe” bij een overstap. Men bezuinigt liever op het schrappen van de aanvullende verzekering of de tandartsverzekering, dan over te stappen.

 

Toch kun je veel geld besparen door zorgverzekeringen te vergelijken. Tot het eind van dit jaar kun je je huidige verzekering opzeggen en de meeste zorgverzekeraars maken half november hun nieuwe premie en de wijzigingen in hun pakket bekend. Je nieuwe verzekeraar kan ervoor zorgen dat het oude pakket wordt opgezegd.

 

 

Waar moet je op letten als je de overstap naar een ander zorgverzekering overweegt?

 

Prijs

Door de gestegen kosten van de zorgverzekering is dit voor veel mensen de belangrijkste reden om toch een overstap te overwegen. De prijs van je basisverzekering verschilt weinig per zorgverzekeraar. Het basispakket is wettelijk vastgelegd en bij iedere verzekeraar vrijwel hetzelfde, dus dat is niet zo vreemd. De grote prijsverschillen zitten in het aanvullende pakket. Trend van de laatste jaren is dat mensen bezuinigen op hun tandartsverzekering en hun aanvullende verzekering, waardoor deze ieder jaar duurder worden voor de verzekerden die dit pakket nog wel afnemen. Het loont dus de moeite om goed na te gaan of je de premie die je aan aanvullende pakketten betaalt, ook terug ontvangt in de vorm van gebruikte zorg. Wat veel mensen zich niet realiseren is, dat ze veel premie betalen voor vergoedingen waar ze nooit gebruik van maken. Een voorbeeld is de anticonceptie en de kraamzorg. Heel nuttig voor een jong gezin, maar niet voor senioren.

 

Dekking

Door zorgvuldig na te gaan welke vergoedingen jijzelf of de leden van jouw gezin nodig hebben, kun je berekenen of een aanvullend pakket voor jou meerwaarde heeft. Bijvoorbeeld: ga je al jaren alleen voor controle naar de tandarts? Dan kan de tandartsverzekering eruit. Verwacht je kosten voor een beugel of kronen of bruggen in de komende jaren? Dan kan het afsluiten van een tandartsverzekering juist geld opleveren. Ander voorbeeld: maken jullie regelmatig gebruik van de fysiotherapeut, hebben jullie een bril, steunzolen of gebruiken jullie veel medicijnen? Dan kan een aanvullende verzekering zeker lonend zijn. Echter de vergoedingen wisselen enorm per pakket. Op een vergelijkingssite kun je aanvinken wat voor vergoeding voor jou van belang is en je afweging maken. Dit geeft slechts een globale indruk; echte besparing valt te halen door zelf de aanvullende polissen van de diverse verzekeraars te downloaden en door te lezen. Bij onduidelijkheden kun je altijd de klantenservice bellen, dan heb je gelijk een indruk hoe klantvriendelijk je mogelijke nieuwe verzekeraar is.

 

Collectiviteitskorting zorgverzekeringen.

Korting op zowel de basispremie als de aanvullende verzekering krijg je als je collectief verzekerd bent. Voor de meeste mensen zal dit via de werkgever lopen. Echter ook als ZZP-er, huiseigenaar, hoogopgeleide of als vakbondslid kun je een collectiviteitskorting krijgen. En dit zijn nog maar enkele mogelijkheden. Het loont de moeite om te zien voor welke collectiviteitskorting je in aanmerking komt en welke het meest oplevert. Meer over collectiviteitskorting vind je ook hier.

 

Natura of restitutie polis

Eén van de grote veranderingen de laatste jaren in de zorgverkering is het recht op vrije artsenkeuze. Standaard bieden de verzekeraars de zogenaamde polis in natura aan. Ze vergoeden de gemaakte zorg rechtstreeks aan de zorgverlener. Vrijwel alle ziektekostenverzekeraars hebben afspraken gemaakt met een aantal zorgverleners. Je krijgt dan ook alleen je kosten vergoed als je zorg afneemt bij die zorgverleners, waar de afspraken mee zijn. Bij sommige verzekeraars is de keuze heel groot, bij anderen beperkt, ook weer afhankelijk van welk pakket je neemt. Wil je onbeperkt je eigen zorgverlener kunnen kiezen, dan kun je een restitutiepolis nemen. Nadeel is dat deze iets duurder is en dat je de rekeningen soms moet voorschieten.

 

Korting zorgverzekering

Het eigen risico is minimaal 385 euro in 2017. Je eigen risico spreek je aan bij een bezoek aan de specialist in het ziekenhuis. Ook laboratoriumonderzoek op aanvraag van je huisarts moet je betalen van je eigen risico. Net als het bezoek aan een fysiotherapeut, mits dat niet binnen je aanvullende verzekering valt. Als je gezond bent en over spaargeld beschikt kan het lonend zijn je eigen risico te verhogen. Dit kan tot maximaal 885 euro. Dan ontvang je korting op de premie. Het is wel aan te bevelen deze korting ook (in ieder geval deels) te sparen. Als je toch voor hoge zorgkosten komt te staan kan dat snel oplopen met een hoog eigen risico.

Veel zorgverzekeraars bieden ook korting op de premie als je voor een heel jaar vooruit betaalt. Ook gezond leven kan geld opleveren bij sommige verzekeringen in de vorm van een puntenspaarsysteem waarmee je voor artikelen kan sparen die helpen bij een gezonde levensstijl, of zelfs voor korting op je premie. Online declareren en de premie betalen via internetbankieren wordt soms ook beloond met korting. Deze randvoorwaarden verschillen ook per verzekeraar en kunnen zo weer enkele tientallen euro’s per jaar opleveren.

Zorgtoeslag

Ook de zorgtoeslag stijgt mee, dat betekent dat wanneer je dus nu zorgtoeslag ontvangt dat dat bedrag vermoedelijk volgend jaar nog hoger ligt dan dit jaar, de stijging zal zo’n €70,- bedragen.

Overweeg je om over te stappen? Hier vind je een overzicht van alle zorgverzekeraars