Collectieve zorgverzekeringen – wat levert het op?

Met een collectieve zorgverzekering krijg je vaak korting op de premie. Dit kan door een bijvoorbeeld een lidmaatschap bij een vakbond, sportvereniging of via je werkgever. De verzekering kan de extra korting bieden op de premie, doordat ze hopen een grote groep mensen te trekken die de zorgverzekering afsluiten.

 

Wat levert het op?

 

Het afsluiten van een collectieve zorgverzekering kan je gemiddeld 7% korting opleveren op de premie van de basisverzekering. Dat bespaart je zo’n €80 tot €98 per jaar. Bij sommige verzekeringen kun je ook nog korting krijgen op de aanvullende verzekering. Maar let wel op, een collectieve zorgverzekering hoeft niet altijd goedkoper te zijn. In sommige gevallen zijn er ook goedkopere verzekeringen, waardoor je zonder collectiviteitskorting alsnog goedkoper uit bent. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn bij de grootste zorgverzekeraars.

 

Menzis collectiviteit

97e1c20ef7

Menzis heeft met veel ledenorganisaties en werkgevers afspraken gemaakt over collectiviteit. Op de site staat een tool waarin je kunt zoeken of jouw organisatie zich ook in de lijst bevindt. Enkele bekende werkgevers waarvan je gebruik kunt maken van collectiviteitskorting bij Menzis zijn PostNL, Albert Heijn en Ahold. De korting per organisatie verschilt. Ben je lid van meerdere organisaties, kies dan diegene waarbij je de meeste korting krijgt.

 

 

 

FBTO collectieven

fbto klein logo

Bij FBTO kun je korting krijgen op je premie als je lid bent van partners van FBTO. FBTO heeft afspraken gemaakt met 19 partners, waaronder: Vereniging Eigen Huis en WIJ voordeelclub. Alle partners van FBTO vind je bij het berekenen van je premie. FBTO geeft aan een paar keer per jaar te controleren of je nog lid ben van het collectief. Let dus goed op dat je zolang je gebruik maakt van de collectiviteitskorting, je daadwerkelijk lid bent van de opgegeven organisatie.

 

 

 

Zorgdirect – collectiviteitskorting

 

ZorgDirect heeft geen lijst met verenigingen en bedrijven waarmee ze afspraken hebben gemaakt. Maar bij ZorgDirect kan iedereen in aanmerking komen voor een individuele collectiviteitskorting. Als je namelijk bij ZorgDirect online een zorgverzekering afsluit kom je automatisch in aanmerking voor het ‘Online gemak’ collectief en ontvang je 8% korting. Je kunt bij het berekenen van je premie de naam van je werkgever, vereniging of collectiviteitsnummer invoeren en er zo achter komen of je recht hebt op een andere premiekorting.

 

 

 

Salland Zorgdirect – Collectiviteitskorting

 

Salland Zorgdirect heeft afspraken gemaakt met een aantal werkgevers voor het bieden van collectiviteitskorting. Wanneer jouw werkgever geen afspraken heeft met Energiek, dan biedt de zorgverzekering nog een andere optie zodat je toch korting kunt krijgen op de premie. Bij de premieberekening kun je namelijk aanvinken ‘stichting Vrouw en Energiek’. Op die manier word je gratis lid van die stichting en daarbij ontvang je korting op je zorgverzekering. Er zijn geen verplichtingen aan verbonden. Met de lidmaatschap ontvang je 8,5% korting op je basisverzekering, aanvullende verzekering en tandartsverzekering.

 

 

 

Ditzo – geen collectiviteitskorting

ditzo

Ditzo is één van de weinige zorgverzekeraars die geen collectiviteitskorting biedt. Ze geven aan dit niet te doen vanwege de standaard lage premie die ze bieden. Dat is inderdaad waar, de premie van Ditzo is aan de lage kant. Zodoende ben je ook zonder collectiviteitskorting voordelig verzekerd met Ditzo.

 

 

 

 

Zilveren Kruis collectiviteitskorting

zilverenkruis

Bij Zilveren Kruis is er keuze uit veel collectiviteiten, zoals werkgevers, ledenorganisaties of sportbonden. Als je lid bent van een voetbalclub kun je automatisch gebruik maken van de collectiviteitskorting via de KNVB. In de meeste gevallen profiteren de overige gezinsleden ook van de premiekorting, maar in enkele gevallen ook niet. Let daar dus goed op.

 

 

 

Univé collectieven

unive1 copy

Bij Univé kun je collectiviteitskorting ontvangen op de basisverzekering en 10% korting op de aanvullende verzekeringen: Collectieve Univé Extra Zorg polis Goed, Beter en Best. Univé heeft afspraken gemaakt met diverse werkgevers en ledenorganisaties. Daarnaast kun je lid zijn van de Coöperatie Univé U.A., je wordt automatisch lid als je een schadeverzekering hebt afgesloten bij Univé. Je ontvangt dus korting op je zorgverzekering als je één of meerdere schadeverzekeringen bij Univé hebt afgesloten. De korting geldt alleen op de basisverzekeringen, niet op aanvullende verzekeringen.

 

 

 

 

OHRA

ohra_groot

OHRA biedt collectiviteitskorting voor alle verzekeringen, behalve voor ORHA Sterk en ORHA Tand Sterk. OHRA heeft met sommige werkgevers de afspraak gemaakt dat je als oud medewerker van de organisatie ook nog korting op je premie ontvangt. Dit staat aangegeven bij de zoekhulp. Zoek je bijvoorbeeld op KPN, dan staat er KPN en KPN (oud)medewerkers. Let dus wel op dat de optie erbij staat.

 

 

 

Anderzorg

Anderzorg carroussel

Net als Ditzo verleent Anderzorg geen collectiviteitskorting. Ook Anderzorg geeft aan al een lage premie te hebben en ze willen één premie bieden voor iedereen die een verzekering afsluit bij Anderzorg.

 

 

 

 

Het loont de moeite om te kijken of je recht hebt op collectiviteitskorting. In de meeste gevallen heeft bijna iedereen wel recht op collectiviteitskorting. Bijvoorbeeld via je werkgever, sportvereniging, vakbond en zo zijn er ook websites die collectiviteit bieden. Steek er wat tijd in en zoek uit of het voor jou voordelig is om gebruik te maken van de premiekorting, of dat je voordeliger uit bent bij een andere zorgverzekeraar zonder de korting.