Tips: besparen op je zorgverzekering

Besparen op je zorgverzekering – 9 tips

Het overstappen van zorgverzekeraar kan je honderden Euro’s per jaar opleveren. Toch wisselen Nederlanders minder vaak van zorgverzekeraar dan, bijvoorbeeld, van energie- of internet aanbieder. Wil jij dit jaar wel flink gaan besparen op je zorgverzekering? Dan hebben we hieronder enkele tips die je daarbij gaan helpen..

1. Ga voor de voordeligste basisverzekering

Dit klinkt wellicht voor de hand liggend en dat is het ook: Door zorgverzekeraars te vergelijken op de kosten van de aangeboden basisverzekering bespaar je al snel tientallen Euro’s per jaar. Je kan de verschillende zorgverzekeraars inclusief de kosten van de basisverzekering bij elke aanbieder online vergelijken. Veel zorgverzekeraars bieden ook nog een online of budget versie van de basisverzekering aan, die vaak flink goedkoper is.

 

Met het maximale eigen risico (€885,-) zijn de volgende 3 verzekeraars het voordeligst qua kosten.

f86fb2bcd1 Anderzorg vanaf €78,- per maand

 

4b315f44e1 De Friesland Zorgverzekeraar vanaf €77,95,- per maand

 

Ditzo vanaf €78,45,- per maand

2. Zet je verwachtte zorgbehoeftes onder elkaar

Aanvullende zorgverzekeringen kosten extra, dus de gemiddelde consument slaat deze al snel over. Ben je echter een fanatiek sporter? Dan kan een aanvullende verzekering die fysiotherapie dekt op de lange termijn juist geld schelen. Een aanvullende verzekering die orthodontie dekt is een goed plan voor ouders van kinderen die op een later tijdstip waarschijnlijk een beugel nodig zullen hebben.

Door voor jezelf duidelijk te krijgen welke extra zorgbehoeftes je hebt en welke daarvan door een aanvulling op je verzekering op te vangen zijn, kan je simpel uitrekenen of een aanvullende verzekering uiteindelijk juist geld oplevert.

3. Vergeet je zorgtoeslag niet

Het gebeurd nog steeds vaak dat Nederlanders geen zorgtoeslag aanvragen omdat ze denken, op basis van hun brutoloon, geen recht op zorgtoeslag te hebben. De zorgtoeslag wordt echter op basis van het toetsinginkomen toegekend, waarbij de betaalde hypotheekrente wordt afgetrokken. Het zou dus goed kunnen dat je, zonder dat je het zelf weet, recht hebt op zorgtoeslag.

4. Kijk eens naar een collectieve polis

Veel scholen, verenigingen, werkgevers en maatschappelijke organisaties als de ouderenbond bieden een collectieve zorgverzekering aan. Deze collectieve zorgverzekeringen leveren vaak een significante korting op in vergelijking met dezelfde verzekering direct bij de zorgverzekeraar afgesloten.

5. Het vrijwillig eigen risico

Aan je zorgverzekering hangt een verplicht eigen risico. Daarnaast bieden veel verzekeraars ook een vrijwillig eigen risico aan. Als je kiest voor een vrijwillig eigen risico betaal je meer uit eigen zak wanneer je zorg nodig hebt, maar je maandelijkse premie kan flink lager uitvallen. Let wel op dat je besparing al snel als sneeuw voor de zon verdwijnt wanneer je daadwerkelijk zorg nodig blijkt te hebben. Het vrijwillig eigen risico is dan ook vooral het overwegen waard voor jonge, gezonde singles.

6. De tandartsverzekering

De tandartsverzekering is met stip de meest gekozen aanvullende zorgverzekering van Nederland. Tegelijkertijd hebben Nederlanders over het algemeen een uitstekend gebit. Heb je een goed gebit? Dan is het goed mogelijk dat de kosten van die paar controles per jaar stukken minder kosten dan de aanvullende premie. Houd er wel rekening mee dat de kosten in rap tempo oplopen indien je plots wel problemen met je tanden hebt.

7. De naturapolis

De meeste verzekeraars bieden zowel een natura- als een restitutieverzekering aan. In het eerste geval ben je gebonden aan bepaalde, door je verzekeraar geselecteerde, ziekenhuizen en specialisten om de kosten van je zorg vergoed te krijgen. Bij een restitutieverzekering heb je vrije keuze in waar je je zorg afneemt. Het voordeel van een naturapolis is dat je beperkt bent in de keuze van je zorgverlener, maar in ruil daarvoor krijg je vaak wel korting op de basisverzekering.

8. Vergelijk de polisvoorwaarden

De frequentie waarin je bepaalde zorg vergoed krijgt verschilt van zorgverzekeraar tot zorgverzekeraar. Zo zou het kunnen dat je bij zorgverzekeraar A je bril een keer in de twee jaar vergoed krijgt en bij verzekeraar B diezelfde bril elk jaar vergoed krijgt. Koop je sowieso al ieder jaar een bril? Dan ben je, ondanks een iets hogere premie, bij verzekeraar B wellicht alsnog goedkoper uit.

9. Sommige extraatjes leveren geld op

Er zijn verzekeraars die klanten, buiten de polis om, extraatjes geven zoals korting op de kosten van een sportschool of korting op cursussen die verband houden met je gezondheid. Ben je een fanatiek sporter of cursusvolger? Dan kunnen die extraatjes je aardig wat besparingen opleveren. Neem deze dan ook mee wanneer je zorgverzekeraars vergelijkt.