Aansprakelijkheidsverzekering

Het nut van een aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van schade die door uzelf, of je gezin, veroorzaakt wordt aan andere mensen of hun spullen. Onder het gezin vallen voor deze verzekering ook huisdieren. Het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, met uitzondering van autobezitters en jagers. Vanwege het risico dat zij lopen op het toebrengen van schade is het voor hen wettelijk verplicht deze verzekering te sluiten. Goed om te weten is, dat deze verzekering alleen uitkeert als er geen sprake is van opzet!

Wat is er verzekerd op een aansprakelijkheidsverzekering

Standaard dekt deze verzekering alle schades die jij of je gezin toebrengen aan anderen. Dit beperkt zich niet alleen tot materiele schade, zoals een voetbal die door de ruit van de buren vliegt of de hond die een scheur maakt in de nieuwe jas van jouw schoonmoeder. Ook schade aan de persoon zelf, ook wel letselschade genoemd, is gedekt. Loopt jouw kind bijvoorbeeld bij het voetballen, zonder uit te kijken, de weg op en daardoor breekt een fietser bij het uitwijken een heup, dan zijn niet alleen de medische kosten daarvan gedekt, maar ook de inkomstenderving die deze persoon heeft door niet te kunnen werken tijdens het herstel. Andere handige gebeurtenissen die standaard verzekerd zijn, zijn joyriding door kinderen tot 18 jaar en wanneer je schade veroorzaakt tijdens (onbetaald) vrijwilligerswerk.

Wat kun je meeverzekeren

Naast de standaard dekkingen is het bij de meeste verzekeraars mogelijk aanvullende dekkingen te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld de schade veroorzaakt door de oppas van jouw kind of huisdier meeverzekeren. Je weet dan zeker dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan als deze persoon, onder jouw verantwoordelijkheid, een schade veroorzaakt. Ook handig om mee te verzekeren is de schade die je mogelijk veroorzaakt als je, betaald, aan het klussen bent bij iemand. Het zou toch vervelend zijn als je op dat moment net die dure vaas omstoot.

Wees verstandig en sluit een aansprakelijkheidsverzekering af

Het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering kan, zeker in het geval van letselschade, erg nuttig zijn. En voor de prijs hoeft je het niet te laten. Voor een paar euro in de maand (De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen kosten rond de 60 euro per jaar) heb je al een verzekering. Vergelijk online de aansprakelijkheidsverzekeringen van een aantal maatschappijen, en kies de verzekering die het beste bij jouw situatie aansluit. Vaak regel je dit ook gemakkelijk via internet.

 


fbto

OHRA verzekeringen

fbto

Univé verzekeringen


fbto

Inshared